Se alla

Reservation mot beslut av vidareutveckling av ansiktsigenkänning och ”Digital-Coach”

Gymnasiekontoret i Skellefteå söker 1 Mkr

Söndag 21 april 2019

Gymnasienämnde Skellefteå

Gymnasiekontoret i Skellefteå söker 1 Mkr av kommunstyrelsen för att öka och fortsätta den digitala satsningen. Det handlar bl a om AI, digitala lärmiljöer och maskininlärning. ”Det här är viktigt för vi kommer att behöva arbeta annorlunda för att hantera välfärden”, säger tf gymnasiechef.
.
Liberalerna Skellefteå reserverade sig på två punkter i beslutet att söka medel för digital utveckling, där den ena punkten rör digitala coacher. I sin reservation skriver de: ”… Liberalerna Skellefteå anser att en sådan applikation riskerar att öka pressen ytterligare på elever som lider av psykisk ohälsa. Lösningen på problemet ligger inte i en digital applikation utan snarare i mer mänsklig kontakt och omtanke.”

Reservation mot beslut av vidareutveckling av ansiktsigenkänning och ”Digital-Coach”

Shervin Ahmadzadeh reserverar sig om ansökan om medel för digital utveckling 2019, emot två förslag till projekt under rubriken Utveckla prototyper av framtida digitala inlärningsmiljöer. Dessa två gäller ”Digital-Coach” samt projektet om ansiktsigenkänning.

När man använder teknik för ansiktsigenkänning, som möjliggör eller bekräftar identifieringen av en viss person på bild eller film, är de uppgifter som behandlas vid identifieringen så kallad biometrisk data. Biometrisk data tillhör en kategori av personuppgifter som anses vara särskilt skyddsvärda. Behandling av sådana känsliga personuppgifter är som utgångspunkt förbjuden.

DET ÄR BÄTTRE ATT TÄNKA EFTER FÖRE

När politiker tar fram nya beslut måste integritetsfrågorna få större tyngd. Vi vill ha en regel om att konsekvenserna för integriteten alltid måste analyseras på förhand innan nya beslut fattas.

TYDLIGA REGLER OM KAMERAÖVERVAKNING

Ansiktsigenkänning med biometrisk data blir någon sorts kameraövervakning, som i och för sig är ofta en bra metod för att öka tryggheten och säkra bevisning. Men det måste alltid göras en avvägning mot enskildas rätt att vara i fred. Vi vill att det ska bli lättare att ha kameror på offentliga platser, men bara där det verkligen finns stora problem i form av brottslighet och otrygghet. Det är också viktigt att den som ansvarar för en övervakningskamera får betala skadestånd om inspelningarna inte hanteras på rätt sätt.

Att använda automatisk ansiktsigenkänning med biometrisk data, förutom den ekonomiska aspekten, känns inte rätt metod att använda inom en skolverksamhet.
Reservation görs även beträffande ”Digital-Coach” för hemmasittare. Liberalerna Skellefteå anser att en sådan applikation riskerar att öka pressen ytterligare på elever som lider av psykisk ohälsa. Lösningen på problemet ligger inte i en digital applikation utan snarare i mer mänsklig kontakt och omtanke.

Shervin Ahmadzadeh(L)
Ledamot gymnasienämnden
Skellefteå kommun

Källa: Norran, papperstidningen lördagen 2019-04-21

Läs mer om Datainspektionens granskning för att ta reda på om skolans användning av tekniken har varit förenlig med dataskyddsförordningen, GDPR, som trädde i kraft i maj förra året, URL – https://tinyurl.com/yxtem574

Läs Datainspektionens skrivelse till gymnasienämnden, URL –https://tinyurl.com/yxc36hwb

Läs om att Skellefteå kommun prisas för kontroversiellt projekt: ”Nästan större än SM-guld”, Norran, URL – https://tinyurl.com/y6pubt75