Se alla

Batterifabriken

Nu behöver Skellefteå förändras

Fredag 20 oktober 2017

Liberalerna är mycket glada över att Northvolts batterifabrik placeras i Skellefteå. Nu kräver de att kommunledningen tar krafttag för att förändra Skellefteå. Liberalerna vill se ökat byggande av både skolor, bostäder och annan samhällsservice. Men partiet menar att kommunen också behöver ompröva gamla mönster för hur välfärdsservice utförs i kommunen. De anser att privata företagare kan bidra med mycket och dessutom ta på sig risker som kommunen och skattebetalarna borde slippa.

Berömmer tjänstepersoner och gläds över jobb

Liberalerna Skellefteås gruppledare Andreas Westerberg är mycket glad över att batterifabriken kommer till Skellefteå. Han berömmer kommunens och Skellefteå kraft för deras arbete för denna etablering.

– Våra ledande tjänstepersoner i kommunen och på Skellefteå kraft har arbetat målmedvetet och proffsigt för detta. Jag är imponerad, säger Andreas Westerberg (L)
– Jag är glad för alla människor som kommer få arbeta och utvecklas i Skellefteå i framtiden, fortsätter han.
 
Kräver tydligt politiskt utvecklingsansvar

Partiet menar att fabriksetableringen innebär stora möjligheter för kommunen, men att det krävs snabbt agerande för att ta vara på dem.

– Vi kommer kräva att kommunstyrelsen tar ett särskilt utvecklingsansvar i detta läge när så mycket behöver byggas och planeras på en och samma gång. Det kommer behövas nya bostadsområden, med skolor, vägar och andra investeringar, säger Andreas Westerberg (L)
– Vår åsikt är att kommunen kan behöva prioritera om bland redan planerade investeringar så att det viktigaste kommer först, fortsätter Westerberg.
 
Snabba förändringar kräver nya arbetssätt

Liberalerna inser att det fortfarande är mycket som är osäkert kring etableringen. Ingen kan veta hur väl Northvolt lyckas på marknaden. Det betyder att kommunens verksamheter behöver ge sig själv förutsättningar att växa snabbt, men också krympa ifall det skulle behövas. Här kan olika företag inom välfärdsbranscherna spela stor roll. Liberalerna menar att det finns stora resurser att hämta hos exempelvis friskoleföretag.

– Det vore fel av kommunen att bygga upp många nya verksamheter i egen regi. Kommunen ska inte ta alla risker själv, när det finns andra som vill vara med, säger Andreas Westerberg (L)