Se alla

Bygg bostadshus längs Slalomvägen på Vitberget!

Torsdag 9 augusti 2018

Byggandet inom Skellefteå kommun har under lång tid varit alldeles för lågt. Just nu märks en positiv trend med ökat byggande. 500 nya bostäder är i produktion just nu och det pågår planering eller projektering för ytterligare 1800 bostäder. Det är bra men inte tillräckligt. Om kommunen ska nå målet om 80 000 invånare till 2030 behöver byggtakten öka och hålla i sig under flera år.

Behovet av nya bostäder aktualiserar bristen på byggbara tomter där människor vill bo. Ett läge med stor potential är längs med Slalomvägen upp på Vitberget. Tyvärr rivs Vitbergsstugan inom en nära framtid, men samtidigt öppnar det för nya möjligheter. Den infrastruktur i form av vatten, avlopp, el och gata som redan finns på plats öppnar för byggande av bostäder.

Under hösten inleds en översyn av översiktplanen för Skelleftedalen. En viktig del i den översynen är att peka ut nya områden för byggande. Liberalerna anser att Slalomvägen ska bebyggas med flerbostadshus med en mix av både hyresrätter och bostadsrätter. Samt att området bibehåller möjligheter till att i framtiden nyttjas för nyetableringar för kommersiella syften såsom tex restaurang- och hotellverksamhet.

Den socialdemokratiska majoriteten har beslutat att stora delar av Vitberget och omgivande naturområden ska omvandlas till naturreservat. Slalomvägen ligger utanför det beslutade reservatsområdet och krockar därmed inte med detta förslag.

Med anledning av detta föreslår vi kommunfullmäktige att:

Besluta att tillåta bebyggelse av hyres- och bostadsrätter längs med Slalomvägen på Vitberget.

Liberalerna Skellefteå
genom Andreas Westerberg (L)
Gruppledare

Läs motionen här:

Motion av Andreas Westerberg (L) – Bygg bostadshus längs Slalomvägen på Vitberget, 2018-08-09 (besvarad)