Se alla
Frihet kräver trygghet.

VALET 2022 – TEMA LAG & ORDNING

Torsdag 24 februari 2022

Christina Soldan (L), gruppledare Liberalerna Skellefteå

1. Antalet anmälda brott skiljer sig stort mellan Skellefteås olika kommundelar. Vad tycker ni ska göras för att det ska vara lika tryggt att bo i hela Skellefteå kommun?

– Frihet kräver trygghet. Liberalerna planerar för ett växande Skellefteå utifrån ett trygghetsperspektiv med väl fungerande vägbelysning och kollektivtrafik. Vi vill ha fler lokalt förankrade poliser. Stärkt polissamarbete med skola, socialtjänst, föreningar, fastighetsägare och näringsliv.

Ett ambulerande trygghetscenter där kommun, polis och räddningstjänst samverkar kring olika insatsområden.

Det är viktigt att ha ett häkte och en lokal åklagare i Skellefteå. Skärpta straff för stölder inom handeln och för de som gång på gång begår brott. Under fängelsetiden måste brottslingarna få hjälp med att komma bort från sin kriminalitet.

Vi vill verka för en drogfri kunskapsskola samt en äldreomsorg och LSS fri från stölder. En försiktighetsåtgärd är att visa utdrag ur belastningsregistret i samband med anställning.

2. Allt fler unga upplever otrygghet på gator och torg i Skellefteå (ANDTS-undersökning 2021). Vad vill ni göra för att fler ska känna sig trygga när man rör sig utomhus i Skellefteå?

– Liberalerna vill satsa på ökad trygghet i staden, på landsbygden, i skolorna och i samband med fritidsaktiviteter. Detta ska göras genom förebyggande arbete, otrygga platser ska byggas bort, trygga och inbjudande miljöer ska erbjudas. Investera i olika fysiska miljöer och sociala insatser i skolan och genom socialtjänstens fältverksamhet.

Liberalerna vill nationellt att, i väntan på att 10 000 nya poliser ska utbildas, ska kommunerna kunna få stöd för att anställa trygghetsvakter. Polis och socialtjänst måste snabbt ingripa när en ung människa hamnar snett, tidiga och tydliga konsekvenser är viktigt.

Missbruk av droger ska motverkas. Värdegrundsarbetet i skolorna ska stärkas och följas upp. Förebyggande arbete genom att skolan klarar av att leverera godkända betyg är viktigt, att socialtjänsten kan prioritera missbruksvård och att våld mot kvinnor kan klaras upp är avgörande.

Läs mer på Megafonen, URL – https://bit.ly/36e8VtF

Christina Soldan