Se alla

CORONAPANDEMIN

”Regeringen har helt tappat greppet och logiken”

Torsdag 27 januari 2022

Regeringens hantering av coronapandemin diskuteras allt mer. Liberalerna drev på för att pandemilagen inte skulle förlängas av riksdagen. En fråga partiet förlorade. Liberalerna har även varit kritiska mot delar av de restriktioner som införts för att begränsa smittspridningen.

Mats Persson, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson (L), menar att regeringen saknat en sammanhållen strategi. Han får medhåll i sin kritik från liberala region- och kommunpolitiker som beskriver att läget är ansträngt i delar av deras verksamheter.

CHRISTINA SOLDAN

Gruppledare Liberalerna Skellefteå

Hur har din kommun påverkats av restriktionerna?

– Kultur och fritids, skolan samt vård och omsorg påverkas ganska mycket av restriktionerna. Restriktionerna påverkar antalet besökare och i viss mån även öppettiderna för bland annat badhus, bibliotek och fritidsgårdar.

– Vad gäller skolan är många elever och personal sjuka och det är svårt att få verksamheterna att fungera utan en rejäl kraftansträngning av personal som är på plats. Digitala och hybridlösningar genomförs men det är ytterst svårt att få en kontinuitet och personalen går på knäna. Detsamma gäller inom vården och omsorgen. Näringslivet blir också drabbade förstås. Det blir som en ond spiral. Vi är alla beroende av varandra inom alla yrken.

– Vad gäller politiken har vi återgått till det digitala fram till sista i mars. Det är inte att föredra och särskilt inte i ett valår. Demokratin skaver, kontakten med andra aktörer är inte optimal och det är svårt att nå ut till våra väljare. Vinnare på det digitala konceptet är de stora partierna. Det finns för- och nackdelar med allt men faktaresistensen verkar dominera i den digitala världen och det är otroligt svårt att bekämpa och särskilt när saklig information oftast är bakom spärrar inom mediavärlden. Det är ett stort hot mot demokratin.

Hur ser det ut i dagsläget?

– Just nu har vi ett extremt ansträngt läge i nästan alla kommunala verksamheter. Skellefteå kommun behöver hjälp för att säkra samhällsviktiga funktioner. Invånare i Skellefteå kommun uppmanas nu att anmäla sitt intresse för att tillfälligt arbeta i kommunens verksamheter och på så sätt bidra till att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner.

– Kommunens verksamheter som ger vård, omsorg och stöd till äldre och vissa funktionshindrade befinner sig i gult läge på grund av den höga frånvaron av personal som beror på smittspridningen av covid-19 i kombination med de nationella restriktionerna. Frånvarande medarbetare är inte endast sjuka i covid-19, utan hemma på grund av andra sjukdomar, VAB eller familjekarantän.

– Om situationen förvärras ytterligare kan det bli aktuellt att omfördela medarbetare inom och mellan Skellefteå kommuns förvaltningar.

Är de lättnader av restriktionerna som nu gjorts tillräckliga?

– Det är väldigt svårt att säga i denna pandemi som råder. Vi har ingenting att jämföra med men det måste, sakta men säkert, börja planeras för en väg till normalt läge och en återhämtning ur pandemin. Det kommer att ta lång tid och det kommer att kosta.

Hur ser du på avvägningen mellan att försöka stoppa smittspridning och restriktionernas påverkan på samhället?

– Regeringen har inte hanterat sin uppgift på ett korrekt sätt. Vi behöver fortsätta hålla avståndet, det krävs ett hårt arbete för att fler ska vaccineras och det behövs lagar om en frivillig möjlighet för arrangörer och krögare att be sina gäster om vaccinationsintyg. Vi måste värna demokratin och människors grundlagsskyddade rättigheter. Låt riksdagen fatta de beslut som behövs i fortsatt hantering av denna pandemi.

Källa: Det liberala nyhetsmagasinet NU (2022-01-27, nr 4, årgång 40), URL – https://www.tidningen.nu/