Se alla
Christina Soldan, gruppledare Liberalerna Skellefteå

Demokratipriset

Motion, 2018-05-29

Tisdag 29 maj 2018

Skellefteå kommuns demokratipris infördes 2015. Redan i processen inför beslutet uppstod en politisk diskussion om hur nomineringar och beslut om utdelningen ska gå till. Flera Allianspartier hyste farhågor om att den föreslagna ordning, med beredning av Demokratiberedningen och beslut i kommunstyrelsen, kunde leda till politisk politisering av priset. Men vi lät oss övertygas av Socialdemokraterna, som försäkrade att så inte skulle bli fallet.

Under 2016 följde sedan Liberalerna upp diskussionen kring priset med motionen ”Gör demokratipriset mer demokratiskt”, med förslag om förtydligad nomineringsprocess och att en extern jury – istället för kommunstyrelsen – ska fastställa pristagare. Med anledning av motionen beslutade kommunfullmäktige att nomineringsprocessen skulle förtydligas, men förslaget om en extern jury avslogs.

Fram till 2018 har besluten kring demokratipriset följt förslagen som kommit från Demokratiberedningen, som bedömt de nominerade utifrån de fastslagna kriterierna. Men vid beslutet om 2018 års demokratipris hände något. Trots att en enig Demokratiberedning föreslog att priset inte skulle delas ut 2018 – eftersom ingen av kandidaterna ansågs uppfylla kriterierna – så valde Socialdemokraterna att dela ut priset till Socialdemokraterna i Arbetarnas bildningsförbund (ABF).

Socialdemokraterna i kommunstyrelsen gjorde alltså en helt annan bedömning än en enig Demokratiberedning som menade att ”den organisation (ABF) som är nominerad inte har gjort särskilda insatser för demokratin utöver det som ingår i deras uppdrag.”

Istället för att följa Demokratiberedningens förslag, och låta prissumman användas till att främja andra insatser inom demokratiområdet, så valde alltså Socialdemokraterna att politisera Demokratipriset och ge det till den egna rörelsen.

Ett mycket märkligt agerande.

På förekommen anledning finns det därför starka skäl för att hanteringen av Skellefteå kommuns demokratipris ska ses över.

Vi menar att det behövs en nyordning. Hädanefter borde Demokratiberedningen bereda ett förslag och därefter fastställs pristagare av en icke partipolitisk jury. Den kan till exempel bestå av tidigare pristagare, statsvetare, representanter från civilsamhället, kommunens demokratilots.

Alliansen vill, med demokratipriset, uppmuntra samhällsengagemang och demokratisk utveckling i Skellefteå kommun. Det kräver att priset uppfattas legitimt och partipolitiskt ofärgat. Därför vill vi göra Skellefteås demokratipris mer demokratiskt.

Mot bakgrund av ovanstående föreslår vi att kommunfullmäktige fattar följande beslut:

Att beslut om vem som ska få Skellefteå kommuns demokratipris överlåts från kommunstyrelsen till en jury enligt vad som beskrivs ovan.

Att Demokratiberedningen får i uppdrag att föreslå jurysammansättning för beslut i kommunfullmäktige.

För Alliansen i Skellefteå genom

Andreas Löwenhöök (M)

Carina Sundbom (C)

Andreas Westerberg, (L)

Charlotta Enqvist (Kd)