Se alla
Motion av Christina Soldan (L), Jens Wennberg (L) m fl - Erbjud studenter på Vård och omsorgsprogrammet anställning, 2023-11-27

ERBJUD STUDENTER PÅ VÅRD OCH OMSORGSPROGRAMMET ANSTÄLLNING

Motion av Christina Soldan (L), Jens Wennberg (L) m fl

Måndag 27 november 2023

Läget är ansträngt inom Skellefteå kommuns vård och omsorg. Detta är tyvärr ett led i en långsiktig problematik och utmaningar gällande rekrytering och bemanning. Utifrån en situation där personal generellt är betydligt mer rörlig på arbetsmarknaden än tidigare. Fler byter jobb och yrkesbana, och successivt har många personer letat sig bort från arbeten inom vård och omsorg, ibland med anledning av misstrivsel, ibland p.g.a lönebild eller annan typ av avsaknad av attraktionskraft hos arbetsgivaren.

Detta ger problem på både kort och lång sikt. Begränsad bemanning eller till och med underbemanning skapar ett uppdämt behov och bristande vård.  När dessutom situationer med hög sjukfrånvaro uppstår kan det närmast liknas vid en kollaps, som vi nu kan vittna om exempelvis i det pressmeddelande som sänts ut via Skellefteå kommun 31 oktober. När smittspridning av Covid-19 ökar och har tagit sig in på vård- och omsorgsboenden. Och flera boenden och hemtjänstområden befinner sig i ett ytterst ansträngt läge.

Det finns tyvärr inte många hållbara snabba alternativ på lösningar i detta problem. Därav den ännu större vikten att jobba långsiktigt för att komma till rätta med bemannings och rekryteringsproblematiken.

Ett sätt att stärka rekryteringen till vård- och omsorgen är att tidigt och tydligt vända sig till de ungdomar som kommunen utbildar med ett erbjudande om jobb. Det finns idag inga garantier för en anställning för de studenter som idag väljer vård- och omsorgsprogrammet, trots att kommunen är i behov av utbildad fast personal för att ge Skellefteås äldre en god omvårdnad. Detta vill Alliansen ändra på. En sådan förändring kan vidare ge kommunens studie- och yrkesvägledare ett tungt argument för att fler ungdomar ska välja vård- och omsorgsprogrammet.

Som en del av Alliansen i Skellefteås åtgärdspaket med förslag för att attrahera och rekrytera utbildad personal till äldreomsorgen förslås följande:

Att alla som börjar på vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet skall erbjudas fast jobb efter godkänd utbildning, samt sommar- eller timvikariat under pågående utbildning.

Christina Soldan (L)
gruppledare
Andreas Löwenhöök (M), gruppledare Carina Sundbom (C)
gruppledare
Per Boström (KD)
gruppledare
Jens Wennberg (L)
fullmäktigeledamot
Anette Lindgren (M)
fullmäktigeledamot
Maria Bernsson (C)
fullmäktigeledamot
Lena Forsman (KD)
fullmäktigeledamot

Läs motionen här, URL – Motion av Christina Soldan (L), Jens Wennberg (L) m fl – Erbjud studenter på Vård och omsorgsprogrammet anställning, 2023-11-27

 

Alliansen Skellefteå (M, C, KD, L)


Alliansen i Skellefteå (M, C, KD, L)