Se alla
Politik för äldre

FLER ÄLDREBOENDEPLATSER I SKELLEFTEÅ

Onsdag 1 november 2017

Socialnämnden har fattat beslut om att minska antalet äldreboendeplatser i kommunen under 2018. Antalet platser minskas från 864 till 837. Några nya äldreboendeplatser planeras inte byggas förrän 2020.

Äldreomsorgen har redan idag svårt att tillgodose behoven för äldre som behöver omfattande omsorg. Detta märks dels genom den allt snävare biståndsbedömning som kommunen tillämpar, men också i svårigheterna för kommunen att skapa boendeplatser i tid för personer som är färdigbehandlade på lasarettet.

De äldreboendeplatser som stängs på Klockarhöjden i Skellefteå innebär ingen besparing för kommunen. Personerna som bor där har fortsatt samma behov av omsorg. De behoven måste kommunen tillgodose antingen med hjälp av annat särskilt boende eller via hemtjänst. Klockarhöjden har från tid till annan varit ett ifrågasatt särskilt boende. Det har inte ansetts fullt ut ändamålsenligt. Därför är det inte orimligt att ersätta dessa boendeplatser med nybyggda. Att lägga ner dem skapar dock endast brist på god omsorg för Skellefteås äldre.

Med anledning av detta frågar jag socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson:

Varför vill socialnämnden stänga de 28 äldreboendeplatserna på Klockarhöjden innan några ersättningsplatser kan byggas?

Hur stor besparing kan Skellefteås skattebetalare förvänta sig av denna åtgärd.

Vilka konsekvenser innebär denna neddragning för äldreomsorgens kapacitet i stort?

Varför väljer socialnämnden att inte planera några nya boendeplatser förrän 2020?

Andreas Westerberg (L)

Gruppledare