Se alla

Förskolor får aldrig tvinga barn att bära slöja

Onsdag 13 juni 2018

Det finns förskolor i Sverige som lär småflickor att de måste lyda sina föräldrar och bära muslimsk sjal. Liberaler runt om i landet protesterar mot detta. Så även i Skellefteå. Idag lämnar Lars Åhman (L) in en skrivelse till För- och grundskolenämnden i Skellefteå där han efterfrågar åtgärder.

På förskolor kontrolleras småflickors klädsel, rapporterade Göteborgsposten för ett par veckor sedan. Vårdnadshavare krävde att förskolepersonalen såg till att deras barn bar slöja på sig hela dagen och förskolepersonalen gick i flera fall med på att aktivt medverka till det. Många förskoleanställda kände sig också osäkra på var gränsen går för att tillgodose föräldrarnas krav.

– Som liberal vill jag att alla individer ska ha frihet att utvecklas och få rika livschanser, säger Lars Åhman (L)

– De förskolor som säger ja till att övervaka att flickor har slöja på sig inskränker barnens rättigheter, fortsätter han.

Exemplen som lyfts i media gäller södra Sverige, men Liberalerna anser att diskussionen behöver om inte annat av förebyggande skäl lyftas också i Skellefteå. Om alla flickor och kvinnor i Sverige ska ha samma frihet anser Liberalerna att samhället tydligt ska visa att jämställdheten gäller alla. Förskolan och skolan ska inte acceptera krav på könsåtskillnad och särbehandling p g a kön eller religionstillhörighet.

Läs hela skrivelsen här.