Se alla

Ge nyanlända bättre chans att nå kunskapsmålen

Onsdag 1 november 2017

Friheten att förändra sitt liv börjar med kunskap. Därför arbetar liberaler så envist för en bättre skola för alla och att möta de utmaningar som dyker upp.

En stor utmaning är frågan hur asylsökande och nyanlända elever ska kunna tas emot på bästa sätt och hur lyfter vi kunskapsresultaten. Många vårdnadshavare frågar sig hur invandringen kommer att påverka deras barn och den skola de går i. Det är en oro som måste tas på allvar.

Skolplikten för nyanlända ska kunna förlängas upp till 20 års ålder. Nyanlända som kommer till Sverige i förskole- och lågstadieåldern klarar sig ofta bra och har generellt goda förutsättningar att nå grundskolans kunskapsmål. För de nyanlända som kommer senare blir det svårare, särskilt om de levt lång tid i flyktingläger, på flykt eller helt saknat skolgång.

För elever i grundskolan upphör skolplikten vid vårterminens slut det nionde året efter skolstarten. För att ge nyanlända elever samma chans att nå kunskapsmålen är det rimligt att förlänga skolplikten för dessa eftersom tiden är en så betydelsefull inlärningsfaktor. För de som är i mellanstadieåldern när de kommer till Sverige bör skolplikten förlängas till 18 års ålder och för de som är i högstadieåldern bör skolplikten förlängas till 20 års ålder. Skolplikten bör dock upphöra om eleven dessförinnan uppnått de centrala kunskapskraven i grundskolans läroplan. Undervisningen för ungdomarna bör av sociala skäl förläggas till gymnasiets lokaler.

Prioriterad timplan för nyanlända. För nyanlända elever i tonåren blir den totala skolgången ofta för kort för att hinna uppnå målen i grundskolans alla sjutton ämnen. Rektor ska därför ges möjlighet att prioritera om i timplanen för dessa elever så att målen i första hand nås i de viktigaste basämnena.

Halvera sommarlovet för nyanlända elever. De nyanlända elever som kommer till Sverige i sen ålder och precis startat sina studier i svenska i grundskolan riskerar att få svårt att upprätthålla sina svenskkunskaper under ett långt sommarlov utan kontakt med skolan och kamrater i skolan. Det finns därför skäl att halvera sommarlovet för nyanlända elever för att ge dem tid att fortsätta sin undervisning i svenska under sommaren.

Med anledning av detta föreslår vi att fullmäktige beslutar

a t t ansöka om att Skellefteå blir en försökskommun med förlängd skolplikt för nyanlända

a t t ansöka om att Skellefteå blir en försökskommun för prioriterad timplan och halverat sommarlov för nyanlända.

Andreas Westerberg

Gruppledare Liberalerna i Skellefteå 2016 06 07