Se alla
Christina Soldan (L)

Hur planerar för- och grundskolenämnden för en ekonomi i balans, på kort och lång sikt?

Det vill Christina Soldan (L) få ett svar från för- och grundskolenämndens ordförande (S)

Måndag 13 november 2023

Gruppledaren Christina Soldan (L) har skrivit en interpellation till för- och grundskolenämndens ordförande, Fredrik Stenberg (S). Hon menar att ekonomi är ansträngd. Enligt de senaste rapporterna redovisar för- och grundskolenämnden en årsprognos som nu pekar mot ett underskott på minus 91 mnkr. Nu kommer signaler om att det behöver dras ned på tjänster redan i år. ”Det kommer att öka arbetsbelastningen”, skriver Sveriges lärare i den lokala tidningen.

Den historiskt stora satsningen i de rödas budget är ändå inte tillräckligt, kan man lätt konstatera. D v s 162 mnkr jämfört med i år. Men enligt förvaltningens egen beräkning fattas det ca 15 mnkr för att komma i kapp. Det ska räcka till löneökningar, kostnadsökningar, höjda räntor och andra kostnader. För- och grundskolan är ständigt underfinansierade och en rad drastiska åtgärder föreslås för att få en budget i balans. Ett underskott på -90 mnkr bedöms motsvara minst 150 medarbetare. Med Alliansens budget hade den historiskt stora satsningen varit högre.

Andelen behöriga lärare inom såväl förskola som grundskola har en nedåtgående trend sedan 2020. Från ca 50% 2020 tills nu med endast 44 % behöriga förskolelärare. Från ca 82% 2020 tills nu med endast 76 % behöriga grundskolelärare.

Allt det här hänger ihop. Dålig ekonomi, ökad arbetsbelastning, personal som söker andra jobb, ökat antal obehöriga, sämre utbildningskvalité, o s v. Därför är det mer än angeläget att få veta hur planerar för- och grundskolenämnden att lösa den uppkomna situationen med ett prognosticerat underskott samt för en ekonomi i balans, på kort och lång sikt.

Läs interpellationen och svaret här: Interpellation av Christina Soldan (L) om den ekonomiska situationen i Skellefteå kommuns för- och grundskolor och dess konsekvenser, 2023-11-13

Följ debatten i kommunfullmäktige här: Kommunfullmäktigessammanträde, 28 november 2023