Se alla
Christina Soldan (L)

Intervju i Norran om att kulturen inte fick utrymme i vårändringsbudgeten.

Kulturen är ryggraden och hjärtat för ett välfungerande samhälle.

Tisdag 18 april 2023

Christina Soldan (L)Spontant tänker Christina Soldan (L), andre vice ordförande i kulturnämnden, att det är exceptionella förhållanden just nu i vår ekonomi då vi har ett sällsynt tufft läge i ekonomin med hög inflation och lågkonjunktur samtidigt. Det är inte lätt för politiker, lokalt, regionalt och på riksnivå att hantera denna situation. Lokalt har majoriteten (S + V) redan flaggat för ansträngt läge och då ska vi i nämnden försöka tackla den situationen på bästa sättet.

För Västerbottens kulturliv kan detta innebära en del besparingar, t ex på administrativa uppgifter. Men det behöver inte drabba jättemycket beroende på hur våra kommunala överskott kommer att omfördelas lokalt. T ex Skellefteå kommun har gjort ett rekordresultat på 901 miljoner kronor. Alla kommuner i Västerbotten har gjort överkorskott förutom Lycksele och Vilhelmina. Hur mycket av dessa pengar tänker den styrande majoriteten avsätta till kulturen i våra kommuner och län?

Den här situationen kräver handlingskraft. Visserligen måste alla organisationer se över sin verksamhet. Regeringen har gjort sitt och prioriterat först och främst barnfamiljerna och hushållen. Nu är det här en fråga om prioriteringar för den styrande majoriteten i våra kommuner och region. Det går att omfördela pengar inom budgeten och det är det vi liberaler vill göra. Kulturen är ryggraden och hjärtat för ett välfungerande samhälle.

Källa: Norran, URL – https://buff.ly/43KCNXK