Se alla
Christina Soldan (L)

KATASTROF FÖR KVINNORNA OCH RISKER FÖR NYFÖDDA

Värst är regionledningens uppgivenhet kring förlossningsvården

Lördag 14 januari 2023

Trygg mödra- och hälsovård handlar om kvinnors, men också barns liv och hälsa.

Det gick som man, tyvärr, hade anledning att befara. Något öppnande av förlossningen i Lycksele den 23 januari blir det troligen inte. Utvecklingen när det gäller sjukvården i allmänhet och kvinnosjukvården i synnerhet går inte att beskriva som annat än en ren katastrof.

Den sittande rödgröna majoriteten i regionen utgörs av partier som ofta nog betonar sina höga ambitioner när det gäller jämställdhet och feminism. Men när det sedan gäller den förda politiken blir det snarare raka motsatsen. Förtroendet för ledningen är sargat efter att den alltför länge har negligerat behoven inom förlossningsvården i Lycksele.

Det som ändå är det värsta av allt är den uppgivenhet som präglar regionledningen med kommentarer som: ”Det ser likadant ut i hela landet”. Just det förhållningssättet är sannerligen ingen tröst för de blivande föräldrar som i rådande läge har färder på tiotals mil, möjligen i snöstorm, framför sig när det är dags för födsel.

Tyvärr finns det all anledning att tro att det kommer att bli än värre. En längre stängning av förlossning och akut gynekologi i Lycksele, med långa transporter vid akuta komplikationer, medför risk för sämre omhändertagande av kvinnor i Södra Lappland – risker som måste tas på yttersta allvar. Gravida med ett barn på väg som färdas över en yta lika stor som Schweiz med instruktionsfilmen ”Så förbereder du dig inför en förlossning i bilen” i bagaget. Att se framför sig att föda i baksätet någonstans efter vägen eller i bästa fall på parkeringen vid en bensinmack är inte ett drömscenario för svensk välfärd.

Trygg mödra- och hälsovård handlar om kvinnors, men också barns liv och hälsa. Alla kvinnor har rätt till en trygg och säker förlossning. Det som pågått och pågår som bäst – eller värst – påminner om historien där pessimisten och optimisten sitter och diskuterar samhällsutvecklingen. Pessimisten suckar och säger att det inte kan bli värre varpå optimisten utbrister: ”Jodå!”.

Maria Lindvall, gruppledare Liberalerna Umeå, ordförande Liberala Kvinnor Västerbotten

Christina Soldan, gruppledare Liberalerna Skellefteå, vice ordförande Liberala kvinnor Västerbotten

Debattartikel i Folkbladet, URL – https://bit.ly/3mAiFGu