Se alla
Spara pengar

KLART – SOCIALNÄMNDEN SKA SPARA 70 MILJONER NÄSTA ÅR

Tisdag 21 december 2021

Det ska sparas nästan 70 miljoner på äldreomsorg, stöd- och service och individ- och familjeomsorg i Skellefteå. Det står klart efter att socialnämnden klubbat sin internbudget för 2022. Ett beslut som vållar debatt – och kritik.

Individ- och familjeomsorgen, IFO, ska spara 21,2 miljoner kronor, varav 8 miljoner på ensamkommande asylsökande och lika mycket på arbetslinjen inom enheterna försörjningsstöd och Solkraft.

Inom Stöd- och service ska 13 miljoner kronor sparas, framförallt på ”Nya arbetssätt digitalt först” (10 miljoner) men också på ”Utökat teamstöd natt i service- och gruppbostad” (3 miljoner).

Inom vård- och omsorg ska 32,7 miljoner kronor sparas, framförallt på ”förbättrade och förebyggande arbetssätt bland annat med trygghetsskapande teknik” i hemtjänst och på vård- och omsorgsboenden.

När fackförbunden på förvaltningsnivå inom socialförvaltningen nåddes av sparförslaget gick de samman i en skrivelse där de ”vänder sig kraftigt mot besparingarna.”
Stina Engström (L) säger till Norran att Alliansen bad att få noterat i protokollet att de inte deltagit i beslutet om internbudgeten. I nämndens arbetsutskott lämnades ärendet utan eget yttrande. Men när det kom upp i socialnämnden hade V och S kommit med 36 ändringspunkter.

– Vi hade inte fått någon möjlighet att diskutera dessa ändringar, eller påverka förslaget överhuvudtaget, säger hon.

Källa: Norran, URL – https://bit.ly/3JdtrcO