Se alla

Liberalerna kräver snabbt arbete för att säkra drogtester

Fredag 16 februari 2018

Gymnasienämndens vice ordförande, Stina Engström (L), är inte nöjd med landstingets arbete för att förbättra möjligheterna till drogtester av ungdomar. Det går nämligen alldeles för långsamt. Frågan har diskuterats under 10 års tid men inte kommit någon vart. Engström (L) är inte nöjd med Karin Lundströms (S) löfte att se över hur provtagningarna kan förbättras. ”Nu krävs åtgärder, inte utredningar” säger Stina Engström (L)

 Om skolans personal misstänker att någon elev är drogpåverkad är det landstingets ansvar att erbjuda drogtest, i regel så kallad urinscreening. Det finns dock stora brister i tillgängligheten för denna typ av tester. Stina Engström (L) har under flera år drivit på för att hitta lösningar som kan förbättra situationen. Men hon menar att landstingets socialdemokratiska majoritet varit ovilliga att ta itu med frågan. Den har ”bollats ” fram och åter mot kommunen och ett moment 22 har uppstått.

 – Nu måste detta gemensamma problem lösas Säger Stina Engström (L).

– Vi vet att drogmissbruket bland ungdomar ökar i Skellefteå. Det behövs bättre möjligheter till säkra drogtester nu fortsätter hon.

– Karin Lundström (S) lovar att se över frågan, men det räcker inte med en översyn säger Stina Engström (L). Vi vill och ska arbeta mot droger bland gymnasieungdomarna, då behöver vi rätt verktyg snabbt avslutar hon.