Se alla

Möjliggör kulturyttringar inom ramtiden!

Onsdag 13 december 2017

Skrivelse till för- och grundskolenämnden 2017 11 07

Den garanterade undervisningstiden ska värnas. Förvaltningen har gjort tolkningen att den frivilliga musikundervisningen därför ska flyttas utanför skoltid.

Undervisningen är skolans huvuduppdrag. Att elever är frånvarande från genomgångar, grupparbeten och olika redovisningar är ett problem som i slutänden drabbar elevens kunskapsinhämtning, oavsett vad skälet till frånvaron är.

Samtidigt är kultur viktigt. Musik och andra kulturyttringar utvecklar individen och ger hen fler verktyg för inlärning och utveckling.

Liberalerna menar att de båda synsätten måste gå att förena. Olika modeller behöver prövas på hur detta ska gå till.

En modell är att skolor prövar modellen med stödtid inlagt på schemat inom ramtiden. Stödtiden kan användas för läxläsning men passar också utmärkt för periodisk återkommande musikundervisning, andra kulturyttringar eller idrott. Stödtiden bör ligga på olika tider och dagar för olika skolar, ibland insprängt i schemat, för att den vägen möjliggöra för t ex Kulturskolans lärare att bedriva sin undervisning på dagtid. Stödtid inom ramtiden möjliggör också att elever som har skolskjuts kan ta del av verksamheten.

Med anledning av detta yrkar jag att nämnden beslutar

1. En av de modeller som prövas på skolor för att förena värnande om garanterad undervisningstid med fortsatt stort intresse för kulturskolans verksamhet är den med stödtid inlagt på schemat inom ramtiden så som förespråkas i skrivelsen.

2. Nämnden tar under år 2018 ställning till frågan om hur värnande om garanterad undervisningstid bäst kan förenas med frivillig och periodisk återkommande verksamhet kring bl a kultur och idrott.

Lars Åhman (L)