Se alla

NYA PARTILEDAREN GRILLADE FALUKORV OCH PRATADE KLIMAT

"Jag vill gärna att vi ska prata mycket klimat", säger nye partiledaren Johan Pehrson.

Tisdag 21 juni 2022

Liberalernas politik om klimatet, skolan och integrationen ska lyfta partiet vid valet. Det hoppas nye partiledaren Johan Pehrson. ”Jag vill gärna att vi ska prata mycket klimat”, säger han.

På tisdagen träffade han partimedlemmar i Skellefteå för att grilla falukorv på Kyrkholmen. Före det besökte han Northvolt som en del i sin landsturné. Det leder honom genast in på en av tre frågor han vill trycka på – klimatet.

– Det är fanatiskt att se den enorma investeringsvilja som finns, hur det politiska engagemanget på europeisk nivå omsätts i direkta investeringar som är kraftfulla och otroligt ambitiösa. Det var imponerande.

Han konstaterar att omställningen från fossilt till el har börjat och poängterar att det behövs både sol, vindkraft och kärnkraft i omställningen. Han anser därför att det behövs beslut om vissa garantier för modern kärnkraft och havsbaserad vindkraft.

– Vi har pratat om kärnkraft i 20 års tid i Liberalerna. Det är inte så att vi älskar kärnkraft, men vi hatar att vårt klimat ska koka oss som grodor. Men vi behöver även jobba med våtmarker, koldioxidlagring och transportvägar för energin.

När Norran ber honom nämna ett vallöfte som kan få stor betydelse för Skellefteå nästa mandatperiod kommer han in på en annan viktig fråga för dem.

– Skillnaden mellan skolorna är för stor i Sverige. Vårt löfte är ett statligt huvudmannaskap för skolan och en statlig skolpeng.

Han menar att det kommer att gynna skolor utanför storstäderna. L vill även se en separat friskolelagstiftning där man säger nej till religiösa friskolor och ser över hanteringen av överskott och lärartäthet till exempel.

Integration är en tredje fråga han trycker på.

– Jag har saknat ett kraftfullt socialt perspektiv i integrationen och brottsbekämpning.

Han anser bland annat att det finns behov av en ny uppdaterad socialtjänstlag som griper in då Sverige har förändrats. Exempelvis nämner han klaner och hedersperspektiv som problematiska.

Kraven måste öka på de som kommer hit också, när det gäller att lära sig språket och ta jobb.

– Du ska inte kunna få ett bidrag om du är vuxen och frisk utan motprestation. Ägnar du dig åt att råna, sälja knark och våldta andra människor, ursäkta, då är det bara hej då.

Lokalt råder akut arbetskraftbrist. Johan Pherson vill se en lösning med det nya omställningsstödet, men även en form av flyttstöd.

– Att man måste flytta inom ett land för att få ett jobb är faktiskt något man måste ta till sig som medborgare.

Skribent Ulrika Nohlgren

Källa: Norran. URL – https://bit.ly/39KfA0I