Se alla
Äldreomsorgen

SÅ VILL OLIKA PARTIER LÖSA OMSORGSKRISEN I SKELLEFTEÅ

Måndag 7 mars 2022

Både personal, fack och anhöriga larmar om kris i omsorgen i Skellefteå. Norran frågade företrädarna för partierna i fullmäktige hur de vill förändra detta? Här är deras svar:

LIBERALERNA – Christina Soldan

Räcker resurserna i dag?

Nej, det gör det inte verkar det som eller så används de inte på rätt sätt.

Vilka tre åtgärder är viktigast för att förbättra situationen och varför?

Liberalerna anser att arbetsmiljön, utbildning/kompetensförsörjning och teknikstress är viktigast att titta på och förbättra. Omsorgspersonalen har ett otroligt viktigt arbete och det får ta den tid det tar, individanpassat. Vissa äldre har inga släktingar och det är viktigt att de träffar personal som tar sig tid att se en i ögonen, hålla en i handen, byta ett vänligt ord med en. Teknik får inte ta över och styra över den mänskliga kontakten.

Vad krävs för att de ska kunna genomföras? Hur ska det gå till konkret?

Tydliga ramar, tydligt och fungerande arbetsschema och tillit är a och o i en verksamhet, det är verksamhetschefernas yttersta ansvar. Teknikhjälp ska vara fungerande och som ett komplement till arbetet, inte en belastning, det är kommunens yttersta ansvar. Anställ kompetent personal och se till att nyanställda får en gedigen utbildning och har grundläggande språkkunskaper för att kunna göra ett bra jobb. Inför ett valfrihetssystem (LOV) inom hemtjänsten.

Om mer resurser behövs – ska pengar tas från andra verksamheter? I så fall vilka? Om inte, anser ni att skatten ska höjas?

Nej, skatten ska inte höjas och andra ska inte drabbas utan det handlar om att hushålla skattepengarna rätt nu och att socialnämnden presenterar en tydlig plan för hur omsorgsnära service skall utvecklas för att förbättra arbetsmiljön inom alla drabbade omsorgsenheter, äldreomsorgen, socialpsykiatrin och stöd- och service, och för att personalens kompetens ska användas till rätt arbetsuppgifter.

Källa: Norran, URL – https://norran.se/nyheter/artikel/j88m0vyj