Se alla

Skapa kriminalvårdsplatser i Skellefteå

Fredag 29 december 2017

Sveriges radio rapporterade 29 december 2017 att fängelser och häkten kommer att behöva byggas ut med hundratals platser de kommande åren. Bakgrunden är att fler brottslingar kommer att bli dömda samt förslag om att villkorlig frigivning inte genomförs med automatik och att ”mängdrabatten” för flera brott minimeras.

Alla har rätt till ett liv i trygghet. När grova brott begås måste samhället agera. Liberalerna menar att kriminalvården ska finnas där för människor som vill bryta med en kriminell livsstil, där arbete, behandling och utbildning lönar sig och där syftet är att motverka återfall.

Inom Skellefteå kommun finns viktig kompetens för att rehabilitera och behandla brottslingar. Andra erfarenheter behöver byggas upp.

Ett centralt argument i diskussionerna är att Skellefteå lider underskott på statliga arbetstillfällen. En placering av kriminalvårdsplatser i kommunen, gärna på en ort i något av kommunens ytterområden, skulle därför spela en stor roll.

Med anledning av behovet av fler kriminalvårdsplatser föreslår jag att kommunstyrelsen beslutar

1. Ta fram förslag på placering av en kriminalvårdsanstalt i kommunen, gärna i något ytterområde.

2. Uppvakta regeringen för att visa på Skellefteå kommuns fördelar vid placering av nya kriminalvårdsplatser.

3. Inbjuda representanter för Kriminalvården, centralt från Norrköping och regionalt från Härnösand, för diskussioner i Skellefteå.

Andreas Westerberg (L)
gruppledare