Se alla

STÖTTA BARN MED NEUROPSYKIATRISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH DERAS FAMILJER

Motion, 2018-05-16

Onsdag 16 maj 2018

Som liberal vill jag att alla individer ska ha frihet att utvecklas och få rika livschanser. Individen har ett stort ansvar att ta tillvara sina möjligheter och staten har som ansvar att erbjuda dem och att verka kompensatoriskt och utjämna områden som hindrar individen. Ett särskilt ansvar ska staten ha när friheten hotas och individer far illa.

Familjer där barn drabbas av psykisk ohälsa är ett sådant område. Kontakter med bosatta i Skellefteå kommun visar på stora brister inom barn- och ungdomspsykiatrin i Skellefteå och länet, men också på brister i samordningen mellan landsting och kommun för att stötta barnet och dess familj.

I den länsgemensamma analys- och handlingsplan för riktade insatser rörande psykisk hälsa från 2017 talas det bl a kring målområden om

Att alla familjer i länet med barn med funktionsnedsättningar erbjuds Habiliteringscentrums fördjupade föräldrastöd, för att förebygga psykisk ohälsa hos barnet eller i familjen. Följs upp genom egna verksamheten.[1]

Att behandlingslinjer över huvudmannagränser för barn med särskilda behov utifrån neuropsykiatrisk problematik fungerar och SIP[2] används för att tydliggöra ansvar. Ansvar för uppföljning har Habiliteringsverksamheten i samverkan med kommunernas socialtjänst.[3]

Jag tvingas konstatera att vi har en lång väg att gå för att nå de vackert formulerade målen.

Det är illa när barn och familjer far illa för att kommun och landsting strider om var gränser går för att organisationen själv ska få minsta möjliga ansvar och kostnader, samtidigt som individers frihet urholkas och samhällets kostnader på sikt riskerar att bli omfattande.

En motion som denna lämnas också in till Västerbottens läns landstingsfullmäktige av Liberalerna.

Med anledning av detta yrkar jag att kommunfullmäktige beslutar

  1. Förbättra samordningen mellan kommun och landsting genom att konkreta handlingsplaner och/eller checklistor tas fram för fungerande kontakter kring barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning såsom autismspektrumtillstånd och Adhd/add. Berörda verksamheter handlar främst om BUP, habilitering, individ- och familjeomsorgen samt skolan.
  2. Fungerande rutiner upprättas mellan kommun och landsting för att snabbt förverkliga en plan för att skapa en fungerande familjesituation, där t ex rätt information ges till barnet respektive syskon och där utbildningsinsatser kan kombineras med avlastning.
  3. I handlingsplan/checklista ingår att kommun och landsting snabbt tar in expertis utifrån när kompetens inte finns i de egna organisationerna till att genomföra kvalificerade utredningar och behandlingsarbete med barnets behov i centrum. Syftet är att förkorta perioder av oro för barn och familjer samt att de får möjlighet till bättre levnadssituation och ökad livskvalitet.

Lars Åhman (L)

Läs hela motionen här: Motion av Lars Åhman (L) om att stötta barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och deras familjer, 2018-05-16

[1] Länsgemensam analys- och handlingsplan för riktade insatser rörande psykisk hälsa 2017. Västerbottens län. https://www.uppdragpsykiskhalsa.se/assets/uploads/2017/11/Lansplan-psykisk-halsa-2017-Vasterbotten.pdf (hämtad maj 2018), sid 7.

[2] SIP, Samordnad individuell plan, ska upprättas tillsammans med brukare när insatser från både socialtjänst samt hälso- och sjukvård behöver samordnas.

[3] Ibid sid 8.