Se alla

Stötta barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och deras familjer

Onsdag 16 maj 2018

– Kontakter med bosatta i Skellefteå kommun visar på stora brister inom barn- och ungdomspsykiatrin i Skellefteå och länet, men också på brister i samordningen mellan landsting och kommun för att stötta barnet och dess familj.

Det skriver Carin Hasslow (L) och Lars Åhman (L) i var sin motion som riktar sig till Västerbottens läns landsting respektive Skellefteå kommunfullmäktige.

– Det är illa när barn och familjer far illa för att kommun och landsting strider om var gränser går för att organisationen själv ska få minsta möjliga ansvar och kostnader, samtidigt som individers frihet urholkas och samhällets kostnader på sikt riskerar att bli omfattande.

Liberalerna föreslår därför:

  1. Förbättra samordningen mellan kommun och landsting genom att konkreta handlingsplaner och/eller checklistor tas fram.
  2. Fungerande rutiner upprättas mellan kommun och landsting för att snabbt förverkliga en plan för att skapa en fungerande familjesituation.
  3. I handlingsplan/checklista ingår att kommun och landsting snabbt tar in expertis utifrån när kompetens inte finns i de egna organisationerna till att genomföra kvalificerade utredningar och behandlingsarbete.

Motionen till kommunfullmäktige kan du läsa här.