SVERIGES SÄKERHET TRYGGAS GENOM ETT FULLVÄRDIGT MEDLEMSKAP I NATO
Torsdag 10 mars 2022
Om det värsta händer och Sverige blir angripet utifrån, så måste vi veta att vi kan räkna på militärt stöd utifrån, skriver Allan Widman (L) och Christina Soldan (L) i dagens debattartikel.
Rysslands invasion av Ukraina visar i blixtbelysning vad som är skillnaden mellan att tillhöra en försvarsallians och att stå utanför. Den som inte tillhör någon allians står helt utan bindande militära garantier från andra länder, hur nära samarbetet i övrigt än är.
Läxan för Sverige är entydig. Om det värsta händer och Sverige blir angripet utifrån, så måste vi veta att vi kan räkna på militärt stöd utifrån. Detta är ett hot mot den liberala friheten och säkerhetsordningen i Europa. Putin kommer inte stanna vid Ukraina. Principen med självständiga stater fria att närma sig demokratiska samarbeten står på spel. Putin har redan försökt diktera Sveriges förhållningssätt till Nato. Vi har inte råd att stå utan det skyddet. Därför bör regeringen ta sikte på att föra Sverige in i Nato.
DE RYSKA KRAVEN GÖR ATT MYCKET STOR PÅ SPEL ÄVEN FÖR SVERIGE.
Världens ögon är just nu riktade mot Rysslands överfall på sitt grannland. Oavsett krigets utgång kommer den värld som uppenbarar sig inte att se ut som förut. Dagens ryska styre strävar efter att återskapa en rysk särställning i ett intresseområde.
Det är därför de ryska kraven gör att så mycket står på spel också för Sveriges del. Utan en fungerande europeisk säkerhetsordning kommer små länder utanför allianser att ha mycket svårt att hävda sig.
Artikel fem i Atlantpakten, som ligger till grund för Natosamarbetet, innebär att medlemsländerna ger ömsesidiga säkerhetsgarantier vid anfall utifrån. Paradoxalt nog räknar många med att Sverige ändå får hjälp. Men det är inte alls säkert att någon kommer.
Ukrainas läge visar skillnaden mellan att ha försvarsgarantier och att inte ha det.
DET SKULLE VARA EN STOR FÖRDEL OM SVERIGE OCH FINLAND BLIR MEDLEMMAR I NATO SAMTIDIGT.
Vårt försvar håller på att rustas upp, men det tar tid. Att trygga säkerheten i samverkan med andra länder borde vara ett självklart val. Därför tog Liberalerna 1999 som första riksdagsparti ställning för ett medlemskap. Nu är behovet akut att gå från ord till handling. Det är inte Putin som bestämmer vad Sverige ska göra. Vi väljer själva. Vår frihet och vår demokrati försvaras bäst tillsammans med andra demokratier. I både Finland och Sverige ökar det folkliga stödet markant för ett Natomedlemskap och mycket talar för att Finland börjar svänga i frågan.
Det skulle vara en stor fördel om båda länderna blir medlemmar i Nato samtidigt.
Liberalernas inställning är att det brådskar för Sverige att bli medlem i Nato. Parallellt behöver en svensk färdplan tas fram för att göra vägen till fullvärdigt medlemskap så kort som möjligt.
Att ta steget in i försvarsalliansen borde vara en självklarhet efter 20 års förberedelser. Sveriges säkerhet tryggas bäst genom ett fullvärdigt medlemskap i Nato.
Allan Widman (L), försvarspolitisk talesperson
Christina Soldan (L), gruppledare Liberalerna Skellefteå
Källa: Folkbladet, URL – https://bit.ly/3HWLGRS