Se alla
Christina Soldan och Barbro Westerholm

TACK FÖR ALLT BARBRO WESTERHOLM!

Barbro Westerholm avled i förra veckan. Vi minns en av Sveriges mest drivande politiker för HBTQI-personers rättigheter.

Söndag 19 mars 2023

Barbro Westerholm och Christina SoldanBarbro Westerholm avled i förra veckan. Vi minns en av Sveriges mest drivande politiker för HBTQI-personers rättigheter. Tack för allt, skriver Christina Soldan (L) i dagens Folkbladet, URL – https://www.folkbladet.nu/2023-03-19/tack-for-allt-barbro-westerholm.

Barbro Westerholm, den svenska politikern, människorättsaktivisten och författaren, avled nyligen och lämnade efter sig ett stort arv.
Westerholm kämpade för jämlikhet och rättvisa under hela sitt liv, och hennes arbete har haft en stor påverkan på svensk politik och samhälle.
Ett av Westerholms mest banbrytande bidrag var hennes arbete för att ta bort sjukdomsstämpeln på homosexualitet. Tack vare hennes arbete blev homosexualitet inte längre betraktat som en sjukdom i Sverige, och detta var en milstolpe för homosexuellas rättigheter i landet.
Barbro Westerholm blev en tydlig förespråkare för hbtqi-personers rättigheter, till exempel genom att arbeta för införandet av en partnerskapslag, vilket blev verklighet 1995. Westerholms arbete för att främja mänskliga rättigheter har varit en inspiration för många.
Hon kämpade också för kvinnors rättigheter genom att vara en förespråkare för abortlagen i Sverige. Westerholm insåg vikten av att ge kvinnor rätten att bestämma över sina egna kroppar och att ge dem möjlighet att ta ansvar för sina egna liv. Hennes bidrag till kvinnors rättigheter har haft en enorm inverkan på Sverige och resten av världen.
Westerholm var också en förespråkare för dödshjälp, och hon kämpade för att ge människor rätten att välja hur och när de skulle lämna jorden. Hon var en stark förespråkare för att hjälpa människor att dö med värdighet och respekt. Hennes insatser inom detta område visar hennes djupa engagemang för mänskliga rättigheter och individens frihet.
Hon kämpade också mot ålderism och åldersdiskriminering genom att ge äldre människor möjlighet att arbeta så länge de ville och kunde.
Genom att införa ordet ”årsrika” i stället för ”gamla människor” ville Westerholm förändra den negativa uppfattningen om äldre i samhället. Hon insåg vikten av att erkänna den enorma erfarenhet och kunskap som äldre människor har att erbjuda samhället.
Barbro fortsatte att bidra till viktiga samhällsförändringar under hela hennes tid i riksdagen.
Som riksdagens äldsta ledamot fick Barbro 2019 uppdraget av regeringen att utreda hur alla med hemtjänst ska ges fast omsorgskontakt.
Hennes utredning ledde fram till att ett lagkrav infördes sommaren 2022. Sammanlagt tjänstgjorde Barbro Westerholm i riksdagen i 27 år.
Vi kommer alltid minnas Barbro med stor värme och stolthet.
Vi är tacksamma för allt arbete som Barbro Westerholm har gjort för att främja mänskliga rättigheter och jämlikhet i Sverige och i världen och för att hon outtröttligt värnade friheten och demokratin.
Hennes bidrag till samhället kommer att fortsätta att påverka och inspirera många generationer framöver. Vi är tacksamma för hennes mod, vision och engagemang för en bättre värld.
Tack för allt, kära Barbro Westerholm! Du kommer alltid att finnas kvar i alla våran hjärtan och vi kommer alltid att minnas dig med stor värme och stolthet.

Christina Soldan (L)

ordförande & gruppledare Liberalerna Skellefteå