Se alla
Jens Wennberg

TANDVÅRD ÄR EN RÄTTIGHET FÖR ALLA!

Region Västerbotten är den region som betalar de sämsta lönerna till tandläkarna i Sverige

Tisdag 31 maj 2022

Vi Liberaler har under en längre tid sett att tillgängligheten på tandvård har blivit sämre och drivit frågan om att inrätta tandvårdsbuss i regionen, för att öka tillgängligheten på tandvård.

Vad är då orsaken till dagens situation inom tandvården?

1. Många av de tandläkare som utbildas i Umeå väljer andra arbetsgivare än region Västerbotten. Region Västerbotten är den region som betalar de sämsta lönerna till tandläkare i Sverige.

2. Ersättningen för att bedriva barntandvård är för låg. Ingen privat tandläkare är intresserad av att bedriva en verksamhet som inte går ihop ekonomiskt.

3. Ersättningen för folktandvården är för låg. Vänsterpartiet krav på avgiftsfri tandvård, från den 1 januari 2019, för alla upp till 23 års ålder utan att skjuta till några pengar för detta utökade uppdrag blev dödsstöten för folktandvården.

Liberalerna vill:

– höja ersättningen för barntandvården.

– återgå till åldersgränsen 19 år för gratis tandvård.

– se över lönerna för de som jobbar inom folktandvården – tandläkarna, tandsköterskorna och tandhygienisterna.

– behålla tandläkarutbildningen i Umeå.

– se till att de som utbildas ges de absolut bästa förutsättningarna, för att kunna stanna kvar och arbeta inom region Västerbotten.

Region Västerbotten är den region som betalar de sämsta lönerna till tandläkarna i Sverige, skriver Jens Wennberg (L), vice ordförande i utskottet för Primärvård och tandvård. Så kan vi inte ha det.

Läs mer på Norran, URL – https://bit.ly/3PQriqF

#Liberalerna #LiberalPolitik #LiberalernaSkellefteå #ChristinaSoldan #LiberalBorgerligRegering #Sjukvårdspolitik