Se alla
Egen försörjning är nyckeln till självständighet.

VALET 2022 – TEMA JOBB OCH SYSSELSÄTTNING

Så tycker Liberalerna Skellefteå

Torsdag 10 mars 2022

Christina Soldan (L), gruppledare Liberalerna Skellefteå

1. Skellefteå har betydligt lägre arbetslöshet jämfört med landet som helhet. Istället har vi brist på arbetskraft inom vissa områden. Vad tycker ni bör göras för att säkerställa rätt kompetens nu när Skellefteå växer?

– En nyckelfaktor är möjligheterna till kompetensförsörjning genom arbetskraftsinvandring eller tillfällig personrörlighet till Sverige. Svenska företag måste enkelt kunna anställa nyckelkompetens från andra länder.

Det ska finnas bättre förutsättningar för befintliga företag att växa och för nya företag att starta. Låt privata aktörer bli fler och motverka osund konkurrens.

Anpassa platserna på gymnasieprogrammen utifrån rekryteringsbehovet, yrkes- och lärlingsprogrammen i synnerhet. De ungdomar som inte vill läsa vidare ska kunna komma i arbete direkt efter gymnasiet. Höj ambitionerna för studie- och yrkesvägledningen där kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden får en ännu större betydelse. Samarbeta med näringslivet kring yrkesutbildningarnas utformning. Erbjud prao av hög kvalitet till alla högstadieelever. Erbjud alla gymnasieelever att starta företag genom Ung Företagsamhet.

2. Arbetslösheten bland utrikesfödda är nästan tre gånger högre än siffran för Skellefteå kommun som helhet. Vad bör göras lokalt för att snabbare få in de personerna i arbetslivet?

– Egen försörjning är nyckeln till självständighet. Liberalerna vill stärka nyanländas utbildning och språkkunskaper. Snabbare validering, satsa på yrkesskola, mer vuxenutbildning och lärlingsanställningar. Samverka med andra kommuner för att kunna driva de vuxenutbildningar som näringslivet behöver för sin kompetensförsörjning.

Förbättra kvinnors möjligheter till företagsamhet. Ta vara på utrikesföddas kompetenser, skaffa möjligheter till enkla jobb. Inför inträdesjobb för unga och nyanlända. Öka deltagandet i sfi kombinerad med jobb och praktik. Skaffa praktikplatser och möjlighet att skuggjobba. Utvärdera hur möjligheten till s k spårbyte fungerar i praktiken.

Utländska studenter ska kunna söka jobb under ett år efter avslutade studier.

Utveckla och förstärka samverkan med ideella föreningar.

Källa: Megafonen, URL – https://bit.ly/3pZTLiJ