Se alla
Politik för äldre

TIDEN MELLAN BESLUT OCH PLATS I SÄRSKILT BOENDE INOM ÄLDREOMSORGEN

Interpellation, 2017-12-12

Tisdag 12 december 2017

Kommunfullmäktige informeras regelbundet om ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen. Informationen sker i form av en rapport som kommunen är skyldig att sammanställa för att visa att den följer lagen om att gynnande beslut ska verkställas inom tre månader. Rapporten berör bland annat verkställande av beslut angående särskilt boende inom äldreomsorgen. Under 2017 visade rapporterna på en tämligen stabil situation det första halvåret, men antalet ej verkställda beslut ökade under tredje kvartalet.

Beslut om särskilt boende föregås av en prövning av den enskildes behov. Den som på grund av demens eller andra sjukdomar önskar plats på särskilt boende, får ett beslut utifrån den bedömning som kommunens biståndsbedömare gör. Vid ett gynnande beslut måste kommunen verkställa det inom tre månader. Den individuella prövningen är en central del av hur systemet med särskilda boenden fungerar. Människor ska ges bistånd utifrån behov, inte av andra skäl. Detta innebär att när behoven väl är konstaterade så bör kommunen skyndsamt se till att besluten verkställs.

De rapporter som kommunfullmäktige tar del av och vanligtvis godkänner, ger viktig information angående hur kommunen lever upp till lagstadgade krav. Däremot visar de inte vad kommunen själv har för ambitioner eller hur kommunen faktiskt lever upp till dem. Vad anser kommunen själv? Hur lång tid ska den enskilde vänta från beslut om särskilt boende till dess att den kan flytta in?

Med anledning av detta frågar jag socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson:

Hur lång tid tar det från att äldreomsorgen i Skellefteå kommun fattat beslut om att plats på särskild boende till dess att den enskilde faktisk kan flytta in?

Anser socialnämnden att den väntetiden är rimlig idag?

Skellefteå 171212

Andreas Westerberg (L)

Gruppledare, Skellefteå kommun

Läs hela interpellationen här: Interpellation av Andreas Westerberg (L) till socialnämndens ordförande angående tiden mellan beslut och plats i särskilt boende inom äldreomsorgen, 2017-12-12