Se alla
Christina Soldan

VALET 2022 – TEMA SKOLA & UTBILDNING

Så tycker Liberalerna Skellefteå

Lördag 28 maj 2022

Christina Soldan (L)

1. När Lärarnas riksförbund rankade Sveriges bästa skolkommuner 2021 konstaterades att Skellefteå rankas högt sett till bland annat andel behöriga lärare och friska lärare. Däremot försämrades meritvärdet i årskurs 9 och färre elever fullföljde sin gymnasieutbildning. Vad ser ni måste förbättras för att fler elever ska klara sig bättre och vilja stanna kvar i skolan?

– Att halka efter från plats 38 till plats 106 på ett år är en varningssignal. Vi behöver göra mer för att Skellefteå ska ha en kunskapsskola i världsklass. Att meritvärdet i åk 9 sjunker och att nästan 35% (ca 330) av gymnasieeleverna inte klarar studentexamen inom 3 år är mycket oroväckande. Pandemin har lett till att idag har vi en mycket trött personal som går på knäna. Det är stor brist på vikarier. Många pensionsavgångar är på gång. Många lärare funderar på att byta yrke. Det är svårt att anställa ny behörig personal.

Tystnadskulturen, arbetsmiljön, bristen på karriärmöjligheter och låga löner är några av orsakerna och det bör ses över. Kommunens största utmaning är att vara en attraktiv arbetsgivare samt jobba aktivt med att först och främst behålla behörig personal samt locka tillbaka behöriga att komma tillbaka till yrket.

2. Bör kommunen satsa mer pengar på skolan – och hur ska isåfall den satsningen finansieras?

– Kommunen bör satsa mycket mer pengar på skolan.

Liberalerna och Alliansen gör tydliga prioriteringar till välfärdens kärna med satsningar på kunskap och utbildning i vårt budgetförslag. Den största satsning i driftsbudgeten är på förskolor, skolor och gymnasieutbildning. Bättre hushållning av ekonomin krävs. Genom att avveckla en hel del saker som privata aktörer kan göra slipper kommunen stå för kostnaderna, allt från städning, sophämtning, kommunhälsan, maskiner, mm.

Våra barn är vår framtid. Det är de som ska utveckla vidare vår stad, vårt land. Det är de vi ska lägga fokus på, från start och hela vägen upp. För att de ska bli kloka medborgare och förhoppningsvis flera kloka politiker. Men vi behöver alla möjliga kompetenser och framförallt kompetenser som ska stanna här. Utbildning är en av grundstenarna i vårt liberala demokratiska samhälle.

Källa: Megafonen, URL – https://bit.ly/3z2Lv6Q