Se alla
Christina Soldan, gruppledare Liberalerna Skellefteå

VALPROGRAM 2022

NY START FÖR SKELLEFTEÅ

Söndag 22 maj 2022

Kära invånare i Skellefteå kommun!

Vårt motto är att friheten måste försvaras. När vi säger att fler människor ska få jobba och försörja sig själva, ha lugn och ro i en riktigt bra skola, rätt till assistans för personer med funktionsnedsättning eller hjälp att bekämpa hederskultur – då handlar det alltid om samma sak, att försvara varje människas frihet att forma sitt liv. Det liberala partiet i Sverige bildades ur kampen för rösträtt för alla kvinnor och män. På den tiden motsatte sig många tanken att varje medborgare skulle ha inflytande och yttrandefrihet – oavsett kön, inkomst och bakgrund. Tanken att varje människa ska vara fri att forma sitt liv har varit grunden för all liberal politik sedan dess. Det handlar om Din och andras rätt att självständigt – eller i gemenskap med familj, vänner, arbetskamrater eller andra – forma era liv efter egna önskemål och värderingar. Enligt socialliberalismen, vår liberala riktning, har offentlig sektor – stat, region, kommun – en mycket viktig roll att spela för att öka friheten. Liberalerna Skellefteå vill vara en politisk handlingskraft till det.

Skellefteå kommun är möjligheternas kommun. Här sker just nu en expansion utan dess like och här erbjuds ett stort utbud av utbildningar, arbetstillfällen och kultur. Och mer kommer att bli. Skellefteå, som är till ytan Sveriges största kustkommun, med Bottenviken, Skellefteå älven, alla älvar, sjöar och skogar, ger unika möjligheter till friluftsliv. Vår uppgift är att tillsammans med Dig ta till vara och utveckla dessa möjligheter.

Oavsett om Du har rötter i Skellefteå, om Du är ny inflyttad, om Du har rötter någonstans i Sverige eller någon annanstans i världen, om Du har svenska som modersmål eller kanske något annat av de över hundra andra språk som också talas i Skellefteå, så bidrar Du till att utveckla vår kommun i möten med andra.

Skellefteås framgångar är en nationell angelägenhet. Allas ögon är på Skellefteå just nu. Det händer väldigt mycket här och väldigt snabbt. Hela Västerbotten, Norrland och övriga Sverige påverkas av det som just nu sker i Skellefteå. Det kräver konstant interaktion med hela landet och ett globalt nätverk. Goda kom­munikations­möj­lig­heter förkortar avståndet. Infrastrukturen är oerhört viktig för oss Skelleftebor för att lättare kunna resa inom Sverige och till andra länder men även för att andra människor ska lättare kunna komma till oss.

Kulturutbyten berikar vår kommun och gör den till en spännande plats att bo på. I det liberala samhället ska alla, oberoende av funktionsförmåga och område där de bor, men också oavsett könsidentitet, ålder, etnicitet, religiös tro eller kulturell bakgrund, ges förutsättningar att leva ett gott liv. Som politiker måste vi, med hjälp av Dig och andra, identifiera de största klyftorna och göra vad vi kan för att komma till rätta med dem.

I detta program förklarar vi Liberalerna Skellefteå om vad vi tycker är viktigast att göra under de kommande åren. Hot mot frihet, demokrati och mänskliga rättigheter kommer från många håll idag, i Sverige, i världen. För oss liberaler är det en viktig uppgift att värna frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Vi liberaler kommer alltid att vara en röst för att det ska löna sig med utbildning, ansvar, erfarenhet, ambitioner och att göra rätt för sig. Vi prioriterar framför allt skola, äldreomsorg och att motverka psykisk ohälsa bland unga framför prestigebyggen, byråkrati och tvivelaktiga projekt. Varenda människa ska ha möjlighet att bestämma över sitt eget liv och jobba hårt för att uppfylla sina drömmar. Hela Skellefteå ska vara möjligheternas kommun, för alla.

Vårt arbete vill vi gärna utveckla tillsammans med Dig!

Läs hela vårt valprogram 2022 här, Valprogram 2022

Valmanifest 2022 – lättläst

Läs våra programområden:

  1. SKOLA
  2. NÄRINGSLIV OCH KOMPETENSFÖRSÖRJNING
  3. MILJÖ- OCH KLIMATPOLITIK
  4. JÄMSTÄLLDHETSPOLITIK
  5. INTEGRATIONSPOLITIK
  6. SOCIALPOLITIK
  7. POLITIK FÖR ÅRSRIKA
  8. TRYGGHET
  9. TILLVÄXT- OCH TRAFIKPOLITIK
  10. KULTURPOLITIK
  11. IDROTT OCH HÄLSA