Se alla
Christina Soldan, gruppledare Liberalerna Skellefteå

VI BEHÖVER MÄNNISKOR MED LITE SKIT UNDER NAGLARNA

Onsdag 18 maj 2022

Mikael Bengtsson uppmärksammar idag gruppledaren Christina Soldans interpellation om att vårt gymnasiala lärlingssystem behöver byggas ut för att minska avståndet mellan utbildning och arbetsliv. Och särskilt nu när Skellefteå skriker efter kompetenser samt när offentlig sektor får svårt att rekrytera vård- och omsorgspersonal och lärare, förskolelärare och pedagogisk personal.

I en interpellation, ställd till gymnasienämndens ordförande Joakim Dahlgren (S), undrar Liberalernas gruppledare Christina Soldan om yrkesutbildningarna anpassas efter rekryteringsbehovet.

Hon konstaterar att Skellefteå behöver ”kraftsamla för att säkra den framtida kompetensförsörjningen” och att det är ”en mycket viktig nutids- och framtidsfråga som kräver noggranna analyser och beslutsunderlag.”

Jo, så är det.

Hon fortsätter: ”Liberalerna anser att yrkesutbildningarna behöver utformas tillsammans med arbetsgivarna så att eleverna får rätt kunskaper med sig ut i arbetslivet. Framför allt måste de dimensioneras utifrån behoven på arbetsmarknaden.”

Liknande tankegångar hörs från nio svenska handelskammare – bland dem Västerbottens handelskammare – och företagsledaren Carl Bennet i en debattartikel i Dagens Nyheter (15/5 2022).

De menar bland annat att Sveriges gymnasiala lärlingssystem måste byggas ut för att minska avståndet mellan utbildning och arbetsliv.

Ja, vi behöver människor med lite skit under naglarna. Och nej till sossarnas problemlösning genom att återinföra högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det är tänkt ska locka fler sökande, om du frågar lärarna och eleverna. Nu får det vara nog med experimenterande i svensk skola!

Läs mer på Norran, URL – https://bit.ly/38Kgtpv.