Se alla

Språkförskola för nyanlända barn

Tisdag 15 maj 2018

Som liberaler vill vi att alla barn oavsett bakgrund ska klara skolan. Förskolan spelar en viktig roll för barns lärande och språkutveckling. Förskolan är bra för alla barns lärande och språkutveckling och fyller en särskilt viktig roll för de barn som inte talar svenska och som inte heller har föräldrar som är svensktalande. Det är en möjlighet, rättighet och skyldighet att låta samtliga nyanlända barn lära sig svenska språket redan i förskolan. Dessutom kan barnens deltagande i förskolan ha en positiv effekt på nyanländas, särskilt kvinnors, möjligheter att få jobb. Det betyder mer frihet och självbestämmande.

I Skellefteå kommun, lika väl som i övriga Sverige, har vi förmånen att varje år välkomna nya invånare, något som berikar och ger oss nya möjligheter. Det ställer också krav på oss och de som anländer. Nya svenskar ska släppas in i samhället på riktigt. Det handlar om att lära sig språket, jobba och bli en del av ett Skellefteå som växer och utvecklas.

Liberalerna i Skellefteå föreslår därför att en obligatorisk språkförskola införs för alla nyanlända barn från tre års ålder. Barnen ska delta i förskoleverksamheten under minst 15 timmar i veckan. Språkförskolan sker i ordinarie förskoleverksamhet men varje vecka ska det finnas särskild svenskundervisning på plats.

Språk är makt och att lära sig svenska är i högsta grad en rättighetsfråga. Därför behövs den obligatoriska språkförskolan!

Med anledning av detta yrkar vi att kommunfullmäktige beslutar

  1. Inrätta obligatorisk förskoleverksamhet för alla nyanlända barn från tre års ålder under i första hand 15 timmar per vecka med särskild svenskundervisning i den ordinarie förskoleverksamheten.
  2. Uppdra åt för- och grundskolenämnden att organisera och utvärdera verksamheten.

Andreas Westerberg (L)

Lars Åhman (L)