Se alla

Bredda kompetensförsörjningsplanen för att få fler lärare

Reservation i för- och grundskolenämnden

Onsdag 18 oktober 2017

Vid dagens nämnd antogs av majoriteten ett förslag som nämndens kompetensförsörjnings-plan 2017-2022.

Framtidens kompetensförsörjning är ett nyckelområde om skolan i Skellefteå ska lyckas i sitt uppdrag att ge elever med olika bakgrund kvalificerad utbildning och likvärdiga livschanser.

Jag är dock inte nöjd med planen utifrån att jag anser att innehållet inte räcker till för att trygga tillgången till personal inom förskola, fritidshem och skola. Arbetet behöver fördjupas med bl a att skapa attraktiva arbetsmiljöer på skolorna, skapa fler utvecklingsmöjligheter, bättre ta tillvara kompetens från medarbetare i pensionsåldern och att Skellefteå kommun blir konkurrenskraftig lönemässigt på arbetsmarknaden. Den av majoriteten i fullmäktige beviljade budgettilldelningen för år 2018 och den av majoriteten i nämnden i september 2017 antagna internbudgeten gör mycket av arbetet svårt, i värsta fall omöjligt. Också där har Liberalerna reserverat sig.

Framför allt menar jag att begränsningen av kompetensförsörjningsplanen till enbart För- och grundskolenämnden gör att den blir för snäv samt att förslagen inte är så samordnade och genomtänkta som det allvarliga läget kräver. Jag menar att åtminstone gymnasienämnden och personalnämnden måste inkluderas i arbetet för en framgångsrik kompetensförsörjningsplan. Då kan t ex paketlösningar tas fram för att kunna agera på en nordisk och europeisk arbetsmarknad för att också den vägen arbeta med att rekrytera lärare till Skellefteå kommun.

Tyvärr vann inte mina synpunkter om att den föreslagna kompetensförsörjningsplanen bara ska gälla tills en samordnad och effektivare plan kan antas gehör.

Frihet är ett nyckelbegrepp för mig som liberal. Frihet att du ska kunna ta dig dit du vill, oavsett var du kommer ifrån och vilka villkor du fick i starten. För att nå denna frihet spelar skolan en nyckelroll. Den nu till nämnden föreslagna kompetensförsörjningsplanen bidrar inte till att öka friheten för eleverna i Skellefteå kommuns skolor.

Jag reserverar mig därför mot majoritetens beslut och står fast vid mina yrkande om

  1. För- och grundskolenämndens kompetensförsörjningsplan fastställs tillfälligt tills en gemensam plan med gymnasienämnd och personalnämnd kan antas,
  2. Planen gäller som längst till 2019 03 31.

Skellefteå 2017 10 11

Lars Åhman (L)