Se alla

En rättvisare taxa i förskola och fritidshem

Motion till kommunfullmäktige

Onsdag 18 oktober 2017

Skellefteå kommun använder sedan en tid ett system för att notera närvaro som heter E-tjänst förkola fritidshem. Vid entréer sitter digitala skärmar där barnet eller dess vårdnadshavare klickar in sig vid ankomst och ut sig vid hemgång. Systemet används för att underlätta planering för t ex mat och personal. Utveckling sker också för att underlätta rapportering av barnens frånvaro och inlämning/justering av vårdnadshavares schema.

Alla dessa skäl till att närvarosystemet införts är kloka. Dessutom kan systemet användas för att avgiften till förskola och fritidshem (samt även pedagogisk omsorg) baseras på den tid som servicen nyttjas i stället för som idag schemalagd tid. Förbättringen kan införas utan särskilt omfattande byråkrati. En timbaserad taxa kommer att upplevas som mer rättvis av invånarna, samtidigt som kostnaderna mer kan påverkas av familjerna. Allt detta skapar mer makt hos individerna, precis som vi liberaler önskar.

Exempel från andra kommuner visar också att ett timbaserat avgiftssystem medför att barnens vistelsetid minskar. Det gör det möjligt att skapa mer tid för varje barn i verksamheterna och mer planeringstid för lärare och personal. Båda sakerna bidrar till att höja kvalitén inom förskola och fritidshem.

Med anledning av detta yrkar jag

att för- och grundskolenämnden får i uppdrag att ta fram ett förslag på taxa för faktiskt nyttjad tid i förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg utifrån det införda systemet med E-tjänst förskola fritidshem.

Lars Åhman (L)