Se alla

En självklarhet med kulturskola på skoltid

Onsdag 31 januari 2018

Kulturskolans musikdel diskuteras med rätta flitigt i Skellefteå.

Vi liberaler ser två stora problem som behöver förändras.

Kulturskolan har sedan ett antal år tillbaka ersatt begreppet musikskolan. Skälet är att den ska omfatta flera olika kulturuttryck.

Dans, drama, bild, filmskapande, slöjd, kulturarv och berättande ger tillsammans med musik barn och unga möjlighet att fördjupa sig i kultur som väcker nyfikenhet, som skapar kreativa möten och som utvecklar både individen och hela samhällets nytänkande.

Det första problemet är att den styrande majoriteten i Skellefteå inte valt att möjliggöra denna mångfald av kulturuttryck inom kulturskolan med fler lärartjänster. I stället är tanken att omfördela tjänster inom befintlig verksamhet. Det ställer olika kulturyttringar mot varandra. Liberalerna ställer inte upp på den lösningen.

Vi har därför velat förändra finansieringen av kulturskolan till en kulturskolepeng som följer eleven och där både den kommunala kulturskolan och andra aktörer kan bidra som anordnare.

Fler barn och unga skulle ges chansen att ta del av kultur i dess olika former, och verksamheter med lång kö kan växa eller kompletteras med nya anordnare. Förslaget röstades ner av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i november 2017.

Det andra problemet handlar om när kulturskolans undervisning kan ske. Där tycker Liberalerna att det är självklart att den kan ske på skoltid.

För oss handlar det om den så kallade ramtiden som styr när bussar lämnar och hämtar elever. Håltimmar, arbetspass eller stödtid skulle passa utmärkt för speciellt de elever som åker skolskjuts och som annars inte alltid har möjlighet att delta i kulturskolans verksamhet – eller i idrott för den delen.

Vi kräver också att kulturskolan, när den överlämnas till kulturförvaltningen den 1 juli ska, vara en väl fungerande verksamhet där kommunen tar hand om alla de elever och den personal som man ansvarar för.

Förslaget stöddes enbart av Liberalerna när frågan avgjordes i för- och grundskolenämnden i december förra året. En invändning var att skolan ska vara avgiftsfri och att kulturskolan därför inte kunde komma ifråga under skoldagen.

Eftersom det är en frivillig verksamhet, och eftersom det är praktiskt för alla parter med kulturskoleundervisning dagtid, är det ett ställningstagande som Liberalerna inte ställer upp på.

Musik och andra kulturyttringar ger individen flera verktyg för inlärning och utveckling. Liberalerna menar att verksamheten spelar en viktig roll och kan samordnas på skoltid i form av ramtiden. För att få genomslag för detta behövs ditt stöd i valet 2018.

Andrteas Westerberg
gruppledare för Liberalerna i Skellefteå kommun

Lars Åhman (L)
ledamot i för- och grundskolenämnden i Skellefteå kommun

Gun Westin (L)
ersättare i för- och grundskolenämnden i Skellefteå kommun