Se alla

Frihet måste försvaras

Lördag 16 mars 2019

Att vakna upp i morse och lyssna till dagens nyheter var fruktansvärt. Medan jag sov tryggt i min säng har 49 människor mist sina liv samt minst 48 människor har blivit skadade i Christchurch i Nya Zeeland. En ung man har gett utlopp åt sitt växande hat. Hat mot oskyldiga människor som samlades för att be till sin gud. Be om ett fridfullt och hälsosamt liv på denna jord. Denna jord som de fick lämna under sin gemensamma bön. Som följd av hat. Hat med inspiration från andras terrordåd. Hat som uppges vara en hämnd för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017. Hatgärningar som livesändes och spreds i sociala medier med inspiration av Youtubekanaler med spelreaktionsklipp. Videoklipp om människor som mist sina liv på grund av hat.

Mina tankar idag går till offren, till deras familjer och till alla deras nära och kära. Så mycket sorg orsakad av så mycket ondska! Ondskan som bär namnet terrorism. Terrorism, oavsett motiv och ideologi, är avskyvärt och måste bekämpas. Terrorism och våldsbejakande extremism hotar både enskilda människor och vår demokrati. Terrorism är ett allvarligt hot mot vår frihet, säkerhet och mot våra liv. Detsamma gäller för den våldsbejakande extremismen. Våldsbejakande islamism, nazism och vänsterextremism vill förändra samhället med våldsamma medel. All slags terrorism och våldsbejakande extremism måste bekämpas beslutsamt. Men det handlar inte om en kamp mellan religioner eller mellan kulturer. Det är en kamp mellan demokrati och extremism.

Vi måste visa en oerhörd beslutsamhet i att förebygga och förhindra attacker av det här slaget. Samtidigt måste vi klara av att bevara vårt öppna, liberala samhälle. Det är den balansgången som är den stora utmaningen. Frihet måste försvaras så att vi ska få vakna till en ljus morgon och be våra böner, drömma våra drömmar eller möta våra nya möjligheter ostörda, i fred. Frihet måste försvaras så att vi kan själva bestämma över våra liv. Frihet försvaras bäst genom ökad kunskap och ökat samarbete, länder emellan. Samarbete är lösningen på våra gemensamma problem, terrorismen är ett sådant problem.

Mina tankar idag går till offren, till deras familjer och till alla deras nära och kära. Så mycket sorg orsakad av så mycket ondska! Frihet måste försvaras!

Christina Soldan, gruppledare Liberalerna Skellefteå