Se alla

HBT-certifiera kommunal verksamhet

Onsdag 1 november 2017

Alla människor ska känna sig trygga i kontakten med kommunen, men på grund av olika normer och strukturer är det inte så. En utsatt grupp är HBTQ-personer. Det är viktigt att Skellefteå kommun arbetar normkritiskt för att uppnå en miljö där alla känner sig välkomna.

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) har en HBT-certifiering som kan ge Skellefteå kommun verktyg att bemöta medborgare på ett likvärdigt sätt. Certifieringen innehåller utbildning för all personal, genomgång av styrdokument, genomgång av arbetsförhållanden och återkommande uppföljningar. Kort sagt innebär en certifiering dels kompetenshöjning av personal och dels synliggörande av normer. En HBT-certifiering kan ses som ett kvitto på verksamhetens kompetens i HBT-frågor, men också ett bevis på att verksamheten arbetar brett med normkritik. Certifieringen omfattar alltid en hel verksamhet eller enhet inom en verksamhet. Det tar i snitt ca 6-8 månader att genomföra processen. Certifikatet gäller i tre år och kan därefter förnyas, så att verksamheten behåller sin certifiering under många år.

Skellefteå kommun bör målmedvetet arbeta för en öppen och tolerant verksamhet. Genom en HBT-certifiering motverkar kommunen exkludering, negativa normer och begränsande fördomar.

Med anledning av ovanstående yrkar jag

att kommunstyrelsen får i uppdrag att arbeta för HBT-certifiering av kommunal verksamhet.

Andreas Westerberg

Liberalernas gruppledare i Skellefteå kommun 20150112