Ingrip mot narkotikahandeln vid gymnasieskolorna
Motion till kommunfullmäktige
Onsdag 18 oktober 2017
Frihet är ett nyckelbegrepp för oss som liberaler. Frihet att du ska kunna ta dig dit du vill, oavsett var du kommer ifrån och vilka villkor du fick i starten. Frihet handlar också om att känna sig trygg – där du bor, där du arbetar, där du studerar, där du väntar på bussen, där du motionerar. Samtidigt är det viktigt att understryka att den som är beroende av narkotika förlorar sin frihet.
Tack vare kunnig personal har det upptäckts att handeln med droger fortsatt vid kommunens gymnasieskolor. Friheten och tryggheten för såväl elever, personal som närboende hotas därför. Utifrån detta föreslår Liberalerna ett antal viktiga insatser:
1, För en tid sedan föreläste Lennart Karlsson, medlem i Svenska narkotikapolisföreningen, i Skellefteå. Han pekade på att kampen mot narkotika handlar om att strypa efterfrågan. Polisbristen är där ett stort problem, och en fråga som behöver avgöras på riksnivå. Vi vill dock påminna om Liberalernas förslag om kommunala trygghetsvakter för att kunna öka tryggheten bland kommunens invånare genom just kommunala beslut och prioriteringar. Behandlingen av motionen behöver påskyndas så att insatser kan göras för att mer effektivt störa handeln med droger, särskilt i närheten av gymnasieskolorna.
2, Karlsson pekade också på att handlingsplaner mot droger är en viktig väg att stävja narkotikamissbruket kring skolor. Syftet är att skolans personal, elever och föräldrar ska vara trygga i vad som gäller och hur skolan agerar. Policyarbetet kan i sig ses som en viktig förebyggande åtgärd.
Halländska Munkagårdsgymnasiet har en alkohol- och drogpolicy med handlingsplan som i sex tydliga punkter beskriver hur skolan hanterar misstankar kring narkotikapåverkad elev. Den goda idén som bör användas från Munkagård, vid sidan av det hanterbara formatet, är att eleven och elevens vårdnadshavare ska skriva under att de tagit del av dokumentet och att denna dokumentation sparas av skolan fram till dess att eleven gått ut.Läs handlingsplanen här.
3, Kring policy och handlingsplaner finns vidare två stora problem:
* Skolinspektionens tolkning av att misstänkta elever på teoretiska program och inom teoretiska moment kan vägra att lämna drogtest och att skolan inte får agera mot detta genom t ex avstängning är orimlig. De mångas rätt till en trygg, narkotikafri studiemiljö väger tyngre än den enskildes rätt att avstå från att lämna drogtest utan konsekvenser eftersom droger gör att individen förlorar sin frihet.
* Skolan får ingen eller undermålig återkoppling från socialtjänsten vid orosanmälan bl a om eleven fortsättningsvis är drogfri eller inte. Kärnfrågan är hanteringen av sekretessen och frågan om att få medgivande att bryta sekretess. Skolan måste kunna kräva att eleven ska uppvisa ”kvitto” på drogfrihet.
4, Polisen har en viktig roll att spela. Polis och skola bör samarbeta bl a så att narkotikahundar på ett planerat och systematiskt sätt besöker skolenheter för att den vägen hjälpa till att se till att skolmiljön är trygg och narkotikafri.
Frihet är ett liberalt nyckelbegrepp som ger individen rätt och möjlighet att forma sitt eget liv. Denna frihet blir dock kidnappad om individen hamnar i ett drogberoende. Skellefteå kan bättre när det gäller att ta tag i droghandeln kring gymnasieskolorna. Friheten är värd att försvara!
Med anledning av detta yrkar vi att fullmäktige beslutar
1. Påskynda beslutet om kommunala trygghetsvakter för att mer effektivt kunna störa droghandeln, särskilt i närheten av gymnasieskolor.
2. Arbeta fram mer hanterbara alkohol- och drogpolicy med handlingsplaner som gymnasiets elever och vårdnadshavare ska skriva under (analogt eller digitalt) att de tagit del av.
3. Skellefteå kommun hos relevant statlig myndighet ansöker om att få visa fördelarna med att få agera mot misstänkt elev som vägrar drogtesta sig på anmodan genom sanktion i form av avstängning från undervisning inom samtliga gymnasiets ämnen.
4. Skellefteå kommun arbetar fram rutiner för tydlig återkoppling från socialtjänst och skola kring elevs ”kvitto” på drogfrihet, id behov med ansökan till relevant statlig myndighet för ett försök.
5. Hjälpa rektorer som så önskar att förbättra tryggheten på sina skolenheter att samarbeta med polisen där narkotikahundar på ett systematiskt och planerat sätt besöker skolenheter.
Andreas Westerberg (L) och Lars Åhman (L)