Se alla

Skolans budget innebär nya neddragningar

Liberal reservation i för- och grundskolenämnden

Onsdag 18 oktober 2017

Reservation om internbudget i för- och grundskolenämnden 2018

Vid september månads sammanträde fastställdes För- och grundskolenämndens internbudget för år 2018. Elevpengen till fritidshem och förskola räknas nu upp med 1%, till grundskolans F-5 med 1,2-1,6 % och till grundskolans åk 6-9 med 3%.

Uppräkningen täcker långt ifrån pris- och löneökningar samt den ökning av undervisnings-tiden som skett. Det lagda förslaget innebär därmed effektiviseringskrav på en redan pressad förskole- och skolorganisation. Det betyder ökad risk för att elevernas undervisningsresultat försämras samt att ohälsa bland medarbetarna ökar. Dessa problem flaggar också förvaltningen för i sina skrivningar och samtliga fackliga företrädare i protokollsanteckningar.

Liberalernas budgetförslag hade inneburit 24 sköna miljoner kronor mer i ram till För- och grundskolenämnden för år 2018. De 24 miljonerna önskade vi hade kunnat användas till att öka barn- och elevpengen för förskolan respektive de olika årskursindelningarna inom grundskolan. Tyvärr röstades förslaget inkl finansieringen ned i kommunfullmäktige den 30 maj 2017.

Liberalerna har vid dagens nämnd i stället yrkat att nämnden hos kommunstyrelsen begär tilläggsanslag för att klara verksamheten för år 2018. Tyvärr ställde de rödgröna partierna (S), (V) och (MP) inte upp på det kravet.

En enig för- och grundskolenämnd har tidigare i en fastställd åtgärdsplan för år 2017 valt att inte genomdriva besparingar för en budget i balans utifrån att barn/elever samt personal skulle drabbas orimligt hårt. Liberalerna yrkade som följd av detta på en reviderad text om styrprinciper. (S) valde dock att avslå den förändring som nämnden i själva verket använt sig av under året.

En majoritet i nämnden röstade också ner Liberalernas båda krav om att dels följa utvecklingen av medarbetarnas hälsotal som en punkt vid varje nämndsammanträde samt att bjuda in rektorer/förskolechefer till nämnden enligt ett rullande schema för samtal om hälsa och utbildningsresultat.

Dagens beslut kring För- och grundskolenämndens internbudget 2018 visar på problemen med en kommunal skola, där de höga nationellt fastställda ambitionerna inte möts med resurser som den socialdemokratiska majoriteten orkar prioritera fram. Jag har därför än en gång stärkts i min föresats om att jobba på att förstaliga skolan.

Jag reserverar mig därför mot majoritetens beslut och står fast vid mina yrkanden om 1, Textyrkande på sid 5 i internbudgeten

Den inramade texten på sidan stryks och ersätts av följande text:

Kommunens styrprinciper säger att vid konflikt mellan anslag och verksamhetsvolym gäller anslag. Samtidigt konstaterar nämnden att skolan har nationella kvalitetskrav att uppnå och att nationella krav rent författningsmässigt gäller före kommunala beslut.

2. Tilläggsyrkande

Nämnden tillskriver kommunstyrelsen om tilläggsanalag för att klara verksamheten för år 2018.

3.  Tilläggsyrkande

Nämnden följer utvecklingen av medarbetarnas hälsotal via det systematiska arbetsmiljöarbetet som en punkt vid varje nämndsammanträde.

4. Tilläggsyrkande

Ordförande för i uppdrag att bjuda in rektorer/förskolechefer till som huvudregel varje nämnd enligt ett rullande schema för samtal om hälsa och utbildningsresultat på arbetsenheten.

Skellefteå 2017 09 13

Lars Åhman (L)

Läs Liberalernas fullständiga budgetförslag här.