Se alla

Förskolor får aldrig tvinga barn att bära slöja

Onsdag 13 juni 2018

På förskolor kontrolleras småflickors klädsel, rapporterade Göteborgsposten för ett par veckor sedan. Vårdnadshavare krävde att förskolepersonalen såg till att deras barn bar slöja på sig hela dagen och förskolepersonalen gick i flera fall med på att aktivt medverka till det. Många förskoleanställda kände sig också osäkra på var gränsen går för att tillgodose föräldrarnas krav.

Som liberal vill jag att alla individer ska ha frihet att utvecklas och få rika livschanser. Förskolan i Sverige är och skall vara ickekonfessionell, ett område fritt från religiös och ideologisk påverkan. Det ska vara en plats som ger barn möjligheter att växa som individer. Skollagen är också tydlig vad gäller jämställdhet och individens frihet och integritet. Vidare står det också att förskolan aktivt ska motverka traditionella könsmönster och könsroller.

De förskolor som säger ja till att övervaka att flickor har slöja på sig inskränker barnens rättigheter. Samhället, genom förskolan, talar då om för barnet att det är acceptabelt dels att göra skillnad mellan pojkar och flickor, men också att göra skillnad mellan barn beroende på deras bakgrund.

Exemplen som lyfts i media gäller södra Sverige, men diskussionen behöver om inte annat av förebyggande skäl lyftas också i Skellefteå. Om alla flickor och kvinnor i Sverige ska ha samma frihet måste vi från samhällets sida tydligt visa att jämställdheten gäller alla. Förskolan och skolan ska inte acceptera krav på könsåtskillnad och särbehandling p g a kön eller religionstillhörighet.

Med anledning av detta yrkar jag att för- och grundskolenämnden beslutar

  1. Kommunen som huvudman tydliggör till alla förskolor i kommunen att skollagens skrivningar om jämställdhet gäller och vad det betyder för förskolans verksamhet,
  2. Kommunens tillsyn när det gäller alla förskolor framöver ska innehålla granskning också kring frågor om integration och jämställdhet,
  3. Satsningen på interkulturell kompetens fortsätter med att all personal i förskola och skola ska få ökad kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck liksom nödvändigt stöd för att kunna hantera frågor om religiöst tvång i förskolan och skolan.

Lars Åhman (L)