Se alla

Strid om höjd spärr för mindre partier

Oppositionen bojkottar extrainsatt kommunfullmäktigemöte

Onsdag 25 oktober 2017

Vid kommunfullmäktige den 24 oktober tvingade oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna fram en bordläggning av den socialdemokratiska majoritetens förslag att höja spärren till kommunfullmäktige. Nu meddelar partierna att de bojkottar det extrainkallade kommunfullmäktigemöte som Socialdemokraterna har begärt.

Riksdagen har fattat beslut om ny vallag. Den innebär vissa förändringar för kommunalvalet i Skellefteå kommun. Bland annat blir kommunen en valkrets och det införs en spärr på två procent för partier att vinna mandat i kommunfullmäktige. Kommunen kan gå tillbaka till två valkretsar, vilket var grunden tidigare, men då måste kommunfullmäktige fatta beslut i frågan senast den sista oktober i år. Om två valkretsar återinförs höjs spärren för partier att komma in i kommunfullmäktige till tre procent.

Oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna vill förhindra att Socialdemokraterna får igenom sin vilja angående den högre spärren. Därför tvingade partierna fram en minoritetsbordläggning vid kommunfullmäktiges möte under tisdagen.

– Vi är fem partier som har insett värdet av samarbete. Vi tar ställning för ett mer demokratiskt Skellefteå. Här finns det klara skillnader mellan oss och Socialdemokraterna säger Andreas Westerberg (L).

– Socialdemokraterna har inte presenterat några argument som ger skäl till att två valkretsar bör införas. Därför är vår slutsats att de vill sätta stopp för små partier att ta plats i kommunfullmäktige säger Charlotta Enqvist (KD).

– Att Socialdemokraterna vill ha mindre demokrati är beklagligt. I ett demokratiskt Skellefteå ska varje röst räknas. Då håller det inte att inför höga spärrar till kommunfullmäktige, säger Hans Brettschneider (MP).

Bojkottar möte

Kommunfullmäktiges ordförande har kallat till ett extra fullmäktigemöte för att den socialdemokratiska majoriteten ska kunna rösta igenom förslaget om höjd spärr samt två valkretsar. Oppositionspartierna meddelar att de bojkottar detta möte.

– Utan argument och mycket forcerat vill Socialdemokraterna införa två valkretsar och därmed höja spärren för mindre partier. Underförstått vill de också att oppositionen ska tiga still. Detta är ett maktfullkomligt agerande som vi inte finner oss i, säger Andreas Löwenhöök (M). Vill de rösta ner oss får de därför göra det utan vår närvaro denna gång fortsätter han.

– Att Socialdemokraterna kallar till ett extra kommunfullmäktige i detta läge är dyrt och oförskämt mot skattebetalarna. Vi tänker inte delta och belasta skellefteborna med en fortsatt fars i denna fråga, säger Carina Sundbom (C).