Se alla

Underlätta vintercykling

Frihet, välstånd och välmående med 5 konkreta förslag

Måndag 20 november 2017

– Vardagscykling också vintertid lyfts fram allt mer som både klimatsmart och hälsosamt. I vår del av Sverige är det en alldeles särskild utmaning. Det handlar om halkiga cykelvägar och om knöligt underlag med stor risk att ekipaget välter.

Det skriver kommunfullmäktigeledamoten Lars Åhman (L) i en motion med fem skarpa förslag för att underlätta vintercyklandet:

1. Sopsaltning som metod prövas på någon huvudcykelled i Skellefteå kommun.

En väghållningsmetod utvecklad vid Statens väg- och transportforskningsinstitut i Linköping, med framgång använd i en rad kommuner.

2. Experternas kunskaper inhämtas regelbundet, exempelvis via projektet Vintercyklist.

Cyklister och vintercyklister är experter. Involvera de som verkligen vet hur vintercyklandet fungerar i praktiken.

3. Tekniska nämnden får i uppdrag att undersöka om en ”cykelvägsapp” kan användas för att informera cyklister om status på cykelvägar.

Appar kan underlätta vardagslivet på flera sätt t ex kan cyklist innan färden startar ta reda på vilka cykelvägar som är snöröjda och halkbekämpade samt om någon sträcka inte är farbar.

4. Väderskydd vid kommunala arbetsplatser och kommersiella centra prioriteras genom att en summa för denna typ av investeringar avsätts i budgetarbetet.

Elcyklande blir allt vanligare, men med risiga cykelparkeringarna kan den inte användas vid dålig väderlek eftersom batterianslutningen kan skadas.

5. Skelleftebuss får i uppdrag att undersöka om och hur resor med cykel på bussarna kan möjliggöras.

– Frihet, välstånd och välmående gynnas av bra kommunikationer. Dit hör definitivt cykling. Liberalerna har därför under decennier arbetat för ett cykelvänligare Skellefteå genom bl a cykelplan, årliga enkäter, säkra skolvägar, cykelvänliga arbetsplatser och Cykla utan ålder.

Skellefteå behöver arbeta vidare för att bredda cyklandet, avslutar Lars Åhman (L).

Hela motionen kan du läsa här.